Wat zijn mijn overlevingskansen bij kanker?

Gepubliceerd op 14 juli 2021 om 18:56

Overlevingskansen bij kanker, daar wordt veel op gezocht op internet. En dat is begrijpelijk. Als je kanker hebt, wil je weten wat dat voor jou betekent. En dan ga je dat tegenwoordig opzoeken. En misschien zoek je nog meer informatie, bijvoorbeeld ervaringsverhalen van anderen, of naar behandeltrajecten, of naar alternatieve geneeswijze. Je wilt er alles over weten, en zoek je vooral antwoorden buiten jezelf.

 

Nog even over overlevingskansen. Dat zijn wetenschappelijke bevindingen. Hoeveel procent van de patiënten leeft bijvoorbeeld nog 1 of 5 jaar na de diagnose? Niks mis met deze informatie, maar wat zegt dat dan? Wat zegt dat over jouw kansen?


Ik ben van mening dat ieder mens uniek is, en dat ook jouw prognose (verloop) uniek is. Dat jij per definitie niet te vangen bent in een getal als een overlevingskans. Ook al is de overlevingskans bijvoorbeeld maar 1%, wie zegt dat jij niet die 1% kan zijn?

 

Het is goed om te weten welke diagnose je hebt gekregen. Zo weet je wat er in je lichaam heeft afgespeeld. Waar heeft zich langdurig stress opgebouwd en waar komt dat nu tot uiting? Want jou lichaam verteld jou veel meer dan je wellicht denkt. En jouw lichaam werkt perfect samen met jouw belevingswereld, of te wel jouw gevoelens en gedachten. Een oncoloog kan jou vertellen wat de beste behandelmethodes zijn, maar wist je dat jij kan zelf achterhalen wat wellicht de oorzaak is geweest van jouw kanker. En dat betekent dat je naast buiten jezelf, je ook binnen jezelf mag gaan zoeken naar antwoorden. Dat klinkt misschien nog onrealistisch voor je, en dat begrijp ik.

 

Nogmaals, lichaam en geest werken perfect samen. Je lichaam is een groot wonder, aangestuurd door je hersenen. En jouw hersenen worden mede aangestuurd door jouw belevingswereld. Dat betekent dat jouw belevingswereld zich vertaald in jouw lichaam.

 

Als jij beperkende of negatieve gedachtes en gevoelens ervaart, zit daar automatisch meer stress en weerstand op. En dat mechanisme werkt zo briljant, dat deze stress zich laat vertalen naar functies in je lichaam op een hele logische plek. Loop je te malen, dan gaat er stress zitten op je maag. Kun jij iets niets loslaten, dan gaat dat op je darmen zitten.  Spreek je je niet uit, keelklachten. Stinkt dat zaakje, zit er een luchtje aan? Neusverkoudheid. En ga zo maar door.

Hoe intens of traumatisch jij iets beleefd, bepaald hoeveel stress er vrij komt en hoe jou lichaam daarop reageert. Bij veel stress gaat je lichaam als het ware in een overlevingsmodus om jouw door de stressperiode heen te loodsen, om jou dus te laten overleven. Fantastisch toch! Daar merk jij meestal nog helemaal niets van. Sterker nog, je voelt je vaak in deze periode heel krachtig en goed.

 

 

En als jij uit de overlevingsmodus gaat, of te wel je vindt rust (ik noem dat zielenrust), dan gaat jouw lichaam zich weer herstellen. En juist bij dat herstellen van je lichaam komen de klachten.

Daarom worden mensen vaak ziek tijdens hun vakantie, of als ze net met pensioen zijn.

Je hebt dan rust na een (langdurige) stressperiode, en je lichaam voelt zich veilig om te gaan herstellen. De reden waarom de klachten soms heel heftig en soms zelfs fataal zijn is ook te verklaren. Overleven is een vlucht of vechtmechanisme wat voor relatief een korte duur bedoeld is. Als je te lang onder grote stress staat, dan is het herstel voor het lichaam veel zwaarder, en soms zelfs zo zwaar dat je lichaam het simpelweg niet aan kan.

 

Gelukkig zijn er tegenwoordig hele goede medische behandelingen, waardoor je uiteindelijk weer hersteld. Maar wat mijn inziens nog belangrijker is dat we leren hoe we met onze beperkende gevoelens en gedachten om moeten gaan. Ik leer mensen hoe ze snel een eenvoudig deze beperkende gevoelens en gedachten kunnen loslaten, en hoe ze positieve gevoelens weer terug plaatsen.

Hierdoor wordt je gelukkiger, krijg je meer rust, energie en levenskracht, past je lichaam zich aan aan jou nieuwe belevingswereld, en vergroot je daarmee je overlevingskansen, of eigenlijk verklein je de momenten om te moeten overleven, en kun je met een gerust en liefdevol hart voluit LEVEN! Want dat is waar het leven echt voor bedoeld is.

 

Mijn naam is Anouk Pronk, eigenaar van Anouk Helpt! Ik help mensen met en na kanker, op weg naar een leuk, lekker en liefdevol LEVEN!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.