Marloes:  Eigenlijk kon ik helemaal niet meer voelen…. Hoe EMDR en BodyMindRelease een gouden combinatie bleek te zijn

30 jaar lang in een (hetero-)relatie gezeten met een narcistische man. Dan hoor ik je denken. 30 jaar, hoe houd je dat vol? Dat komt omdat ik vanuit mijn jeugd geen veiligheid heb gekend, en deze relatie voelde voor mij aanvankelijk als veilig.

Tijdens het huwelijk heb ik allerlei vormen van misbruik ervaren, geestelijk, lichamelijk en seksueel. Met mijn achtergrond wist ik niet beter dan dat dit erbij hoorde. Tot het moment er iets in mij knapte. Ik heb er toen voor mezelf een punt achter gezet, en heb in het geheim voorbereidingen getroffen op een zelfstandig leven.

Ik kreeg een appartement toegewezen. Mijn nieuwe leven kon beginnen. Ik heb alle ellende over schutting geworpen, en vol overgave alles aangepakt. Nieuwe baan, opleiding gestart, nieuwe relatie. Maar ik bleef in de vechtmodus. Tot mijn lichaam ging protesteren, en ik ziek werd. Zelfs toen bleef ik nog doorgaan. Ik kon niet luisteren naar mijn gevoelens, want die voelde ik niet. Ik was meester in het onderdrukken daarvan. Door alle gebeurtenissen uit mijn leven had ik een betonnen muur gebouwd om maar niet te hoeven voelen.

 

Ik werd getest op ADHD, maar al snel was duidelijk dat ik PTSS had. Die kwam hard binnen. Via de GGZ ben ik gestart met EMDR, dat is een trauma-verwerkingsmethode die vaak wordt ingezet bij de diagnose PTTS. Maar voor mij bleek dat alleen EMDR de lading niet dekte. Er was zoveel spanning in mijn lijf en hoofd, en ik wilde iets wat mijn emoties aanpakte.

Mijn werkgever bood aan eens kennis te maken met Anouk, om bij haar BodyMindRelease te gaan doen. Nooit van gehoord.

 

Het kennismakingsgesprek was een zeer open gesprek, precies wat ik nodig had. De eerste oefening was onwennig, wat kan je ervan verwachten? Toch merkte ik snel dat er beweging begon te komen in de emotie beleving. Ik kreeg voor mezelf duidelijk waar mijn pijnpunten liggen. Ik leerde hoe ik om kon gaan met mijn emoties, maar ook wat voor invloed het heeft op mijn omgeving. Gaandeweg ervoer ik steeds meer rust en emotionele stabiliteit. Anouk was meegaand en stond ook open als je buiten de sessies om, je ervaringen deelt. En dat had ik soms echt even nodig, want er gebeurde zo ontzettend veel.

Voor mij bleek het EMDR-traject en BodyMindRelease een gouden combinatie. Ik ging op meerdere niveaus met mezelf aan de slag. Beiden trajecten zijn nu klaar.

 

Wat het mij heeft opgeleverd? Ik zit veel krachtiger in mijn vel. Ik ben emotioneel veel stabieler, doordat ik heb geleerd hoe ik de gevoelens ruimte kan geven. En daardoor gebeuren er nu zoveel mooie dingen in mijn leven. Ik ben weer op weg naar mezelf, en ik zie uit naar het volgende avontuur, want hier eindigt het niet, het smaakt naar meer.

 

Bedankt Anouk, voor deze waardevolle aanvulling op mij helingsproces.