Machteloos bij Kanker? 3 Tips bij Kanker in je omgeving

Gepubliceerd op 24 juni 2021 om 12:48

Denk van Niet! 

Heb je iemand in je naaste omgeving die kanker heeft(gehad).

En voel jij je soms zo machteloos? Dat hoeft niet. Je kunt vaak meer doen dan je denkt, of áls je denkt!

Ik heb zelf kanker gehad. En mijn directe omgeving was zeer belangrijk tijdens mijn ziekte. Ieder was er voor mij op zijn of haar eigen manier. De een kookte elke week voor mijn gezin, een ander ging mee naar het ziekenhuis als ik chemokuren had. Een mooie kaart, iemand die een kaarsje opsteekt, een inspirerend boek of een grappige film. Alles helpt.

Weet dat je met kleine dingen al zoveel kan betekenen. 

Toch begrijp ik ook dat je je als naaste soms zo machteloos voelt. En weet je wat nu zo wonderlijk is? Je kunt echt veel meer doen. En op een eenvoudige manier. Puur met je denken en doen. 

Om de ziekte kanker heen leeft veel angst, angst voor de behandelingen, angst voor de toekomst, angst voor de dood, angst voor controles. Begrijpelijk dat je deze gevoelens dus ervaart als er iemand in jou omgeving kanker heeft. Maar weet dat angst vervolgens weer veel spanning op wekt. En we weten allemaal dat spanning en stress niet gezond zijn. Een positieve omgeving is van groot belang.

Hier een paar tips om een positieve omgeving te creëren:

1. Dénk altijd positief 

Je gedachten, gevoelens en gedrag hebben meer invloed dan je misschien denkt. Het helpt écht om positieve, liefdevolle en genezende gedachten naar die ander te sturen. En hoe meer je overtuigd bent van deze gedachten, hoe krachtiger het effect. Waarom weet je dat dit werkt? Misschien herken je dit wel. Je komt iemand tegen die heel bang is, of nerveus, dan voel jij ook gelijk die spanning. En als je iemand ziet die juist heel vrolijk en blij is, dan voel jij je ook gelijk een stuk vrolijker en blijerEr is dus kennelijk een sterkte verbinding tussen mensen en hun gedachten, gevoelens en gedrag.

2. Blijf weg van internet

Er staat heel veel over kanker op internet. En het is begrijpelijk dat je alles wilt weten over de ziekte, met name over de overlevingskansen. Maar pas daarmee op! Ieder mens is namelijk uniek, ook in het verloop en het dragen van een ziekte. Je bent dus niet de statistiek. Hoe verleidelijk het ook kan zijn, op internet lees je soms hele negatieve verhalen. En die kunnen ervoor zorgen dat je, onbewust, deze angst uitstraalt op die ander. Niet doen dus.

3. Lachen blijven

Lachen ontlaadt spanning en angst direct én zorgt voor een flinke dosis gelukshormonenGelukshormonen hebben weer een zeer gunstig effect op het herstellend vermogen van het lichaam. Dus zorg voor een vrolijke omgeving, kijk samen lachfilms of komedies, neem het leven niet te serieus. 

Vind jij het lastig en wil je hulp? Ik help je graag! Bel voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

 

AnoukHelpt! Leuk, Lekker en Liefdevol Leven 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.